It is under the CPC’s leadership that China has overcome many challenges in its economic, political and social systems and achieved remarkable progress the world has ever seen. Under the CPC’s leadership, China has become the world’s largest second largest economy. People’s lives have greatly improved, and hundreds of millions of people have been lifted out of poverty, an objective fact no one can deny. At the same time, China is quickly becoming a major player on the world stage.
As a responsible nation, China has been playing a growing role and shouldered greater responsibilities in world affairs. Such achievements, especially for a nation with a size equaling to a continent and a population of nearly 1.4 billion, are not easy to make. What roles do you think CPC has played in China? Do you think it’s the CPC leadership that has made China’s economic miracle possible? Is there any room for improvements for the future role of CPC? What challenges will lie ahead for the future leadership of CPC? Please share your opinion with us.
1.The purpose of writing the article is to ______.
A. describe the greatest changes in China.
B. describe the importance of China.
C. tell us some challenges facing the CPC.
D. gain more information about the roles the CPC plays in China.
2.According to the passage, CPC refers to .
A.Communist(共產主義) Party of China
B.Cost Per Click(每次點擊付費廣告)
C.card-programming control (卡片程序控制)
D.Computer Process Control(計算機過程控制)
3.How does the author feel about the roles the CPC has played in China?
A.Dissatisfied B.Amazed C.Annoyed D.Proud
4.The underlined word " miracle " in Paragraph 2 probably means _____.
A.problem B.disaster C.wonder D.event
5.What’s the best title for this passage?
A.What roles do you think CPC plays in China?
B.Why has CPC played an important role in China?
C.China has become the world’s second largest economy.
D.China has overcome many challenges and achieved remarkable progress.
1.D
2.A
3.D
4.C
5.A
【解析】
試題分析:文章介紹了中國共產黨在國家建設中的作用和在世界上越來越起到重要的作用。
1.寫作意圖題:從第二段的內容和一連串的問題可知是為了了解中國共產黨起的作用。D
2.猜詞題:從第二段的句子:Do you think it’s the CPC leadership that has made China’s economic miracle possible?可知CPC是指中國共產黨,答案是A
3.推理題:從 文章的字里行間和句子:Under the CPC’s leadership, China has become the world’s largest second largest economy.可知作者是很驕傲的。選D
4.猜詞題:從第二段的相關句子:解釋為:你認為是中國共產黨的領導使中國的經濟奇跡成為可能嗎?選C
5.主旨題:從第二段的句子:What roles do you think CPC has played in China?可知答案是A。
考點:考查政治類短文
點評:在解答這類問題時要求學生抓住題干文字信息,采用針對性方法進行閱讀,答案
科目:高中英語 來源:北京高考真題 題型:閱讀理解
查看答案和解析>>
湖北省互聯網違法和不良信息舉報平臺 | 網上有害信息舉報專區 | 電信詐騙舉報專區 | 涉歷史虛無主義有害信息舉報專區 | 涉企侵權舉報專區
違法和不良信息舉報電話:027-86699610 舉報郵箱:58377363@163.com