綜合素質隨堂反饋九年級英語譯林版南京專版
注:當前書本只展示部分頁碼答案,查看完整答案請下載作業精靈APP。練習冊綜合素質隨堂反饋九年級英語譯林版南京專版答案主要是用來給同學們做完題方便對答案用的,請勿直接抄襲。
三、句子翻譯
1. 事關重大,你得三思而行。
It's very important, so you ______.
2. 今天爸爸不僅洗了碗,還拖了地。
Today Father ______ swept the floor.
3. 他倆都不適合這個工作。
______ this job.
4. 對我們來說,這既是機遇,也是挑戰。
To us, it's ______.
5. 不是你錯了,就是你弟弟錯了。
______ is wrong.
答案:1. should think twice
解析:“三思而行”固定表達為“think twice”,“得”對應“should”,故填“should think twice”。
2. not only washed the dishes but also
解析:“不僅……還……”用“not only...but also...”,“洗碗”為“wash the dishes”,根據“今天”可知用一般過去時,故填“not only washed the dishes but also”。
3. Neither of them is suitable for
解析:“他倆都不”用“Neither of them”,“適合”為“be suitable for”,主語為單數,be動詞用“is”,故填“Neither of them is suitable for”。
4. both an opportunity and a challenge
解析:“既是……也是……”用“both...and...”,“機遇”為“opportunity”,“挑戰”為“challenge”,故填“both an opportunity and a challenge”。
5. Either you or your brother
解析:“不是……就是……”用“either...or...”,連接并列主語時,謂語動詞遵循就近原則,此處“is”與“your brother”一致,故填“Either you or your brother”。
四、閱讀理解
What's your dream job? How much do you know about it? A group of students from Tianjin found a very common (普遍的) problem among young teenagers: Most of them have almost no ideas about their job plans as there is too little help from school or family.
To offer teenagers helpful advice on jobs, the students from Tianjin TEDA NO. 1 Middle School started a project called "Dianzhi Chengshi (點職成詩)". "Our survey shows that 72% of students want to know more about different jobs. Doctors, accountants and lawyers are the top three," said Wang Xinran, 16, the project leader.
According to students' needs, the team interviewed 32 excellent workers with different jobs and put their interviews online. These workers shared true stories behind each job, allowing students to learn about the jobs further. "We also invited the workers to give speeches in our school. In this way, students could have a chance to talk to them face to face," said Wang.
Team member Lu Jinyan said his most impressive interview was with a photographer. "I used to think being a photographer was cool and romantic (浪漫的). But now I realize that they need to deal with lots of problems, such as a sudden change of weather or broken cameras. They also need to communicate with different people. This is not easy."
But the project doesn't mean to disappoint (使失望) students by telling them the truth (事實). "We want to show the workers' love and spirit of never giving up instead of the bad sides," said group member Zhao Yajie. "The project's name means to turn a career into a poem. We believe working is not just about bread and butter. It should be like a poem, full of love and beauty. And we hope our project can let students know that."
( ) 1. Why did the students start "Dianzhi Chengshi"?
A. To provide useful job advice for teenagers.
B. To turn students' dream jobs into beautiful poems.
C. To help students with the problems they may meet in family.
D. To help students communicate with different people.
( ) 2. The project can help students do the following things EXCEPT ______.
A. learn about the true job situation
B. interview team members
C. communicate with excellent workers
D. understand different jobs better
( ) 3. What does the project member Lu Jinyan think of being a photographer now?
A. Cool and romantic.
B. Hard and challenging.
C. Exciting and amazing.
D. Practical and meaningful.
( ) 4. What is the best title for the passage?
A. Knowing Your Dream Jobs.
B. Dealing with Your Study Problems.
C. Communicating with People.
D. Helping Teenagers Have Interviews.
答案:1. A
解析:根據第二段“To offer teenagers helpful advice on jobs, the students... started a project called 'Dianzhi Chengshi'”可知,項目目的是為青少年提供有用的工作建議,故選A。
2. B
解析:第三段提到“interviewed 32 excellent workers... put interviews online... invited workers to give speeches... talk to them face to face”,A、C、D均有提及,B項“采訪團隊成員”未提及,故選B。
3. B
解析:第四段Lu Jinyan提到“need to deal with lots of problems... This is not easy”,可知他現在認為攝影師工作艱難且有挑戰性,故選B。
4. A
解析:全文圍繞“點職成詩”項目幫助青少年了解夢想工作展開,A項“了解你的夢想工作”最符合主旨,故選A。