二、閱讀理解
Do you know the changes of life in China? Hundreds of years ago, life was much simpler than it is today. People didn't have modern machines, and they had no time or money to enjoy leisure activities. Many children couldn't get an education. However, things have changed greatly since China's reform and opening-up in the late 1970s. People's living conditions have improved a lot now. People can enjoy longer holidays and get more incomes (收入). So they have more chances to relax and live a colorful life. They move into tall and bright buildings. Most children study in schools with new classrooms and modern teaching equipment (設備). After school, they can take part in activities or play sports. Communications are becoming easier or quicker. People use telephones, cellphones, fax machines, E-mails and the internet to keep in touch with each other. Sending a message to your friends far away only takes you a few seconds (秒). Because of these modern inventions (發明), our life is becoming much more convenient than before.
根據短文內容,選擇最佳答案。
( ) 1. What does the writer think of the life in China in the past?
A. Slow.
B. Easy.
C. Hard.
D. Simple.
( ) 2. What changes of people's life have happened now?
①People have longer holidays to enjoy themselves.
②People move into tall and bright buildings.
③Children can receive a good education.
④Most families have telephones and computers.
A. ①②③④
B. ②③④
C. ①②④
D. ①②③
( ) 3. How many inventions for communication are mentioned in the passage?
A. Three.
B. Four.
C. Five.
D. Six.
( ) 4. The underlined word "convenient" means ______ in Chinese.
A. 緊張的
B. 鮮明的
C. 方便的
D. 新奇的
( ) 5. What's the best title of the passage?
A. China's Reform and Opening-up
B. Great Changes in China
C. People's Life in China
D. Inventions Change People's Life
答案:1. D 解析:根據“Hundreds of years ago, life was much simpler than it is today.”可知作者認為過去的生活是簡單的,所以選D。
2. A 解析:根據“People can enjoy longer holidays...They move into tall and bright buildings...Most children study in schools with new classrooms and modern teaching equipment...People use telephones, cellphones, fax machines, E-mails and the internet...”可知①②③④都是現在生活的變化,所以選A。
3. C 解析:文中提到的通訊發明有telephones, cellphones, fax machines, E-mails, the internet,共五種,所以選C。
4. C 解析:根據“Because of these modern inventions, our life is becoming much more convenient than before.”可知這些發明讓生活更方便,所以convenient意為“方便的”,選C。
5. B 解析:短文主要講述了中國生活的巨大變化,所以最佳標題是Great Changes in China,選B。
寫作訓練
你的家鄉現在的樣子與你的記憶里的兒時家鄉一樣嗎?你的家鄉是否已發生變化?請用5句話描述你的家鄉在近十年來的變化,注意使用現在完成時。
1. ______
2. ______
3. ______
4. ______
5. ______
答案:1. Great changes have taken place in my hometown in the past ten years.
2. Many tall buildings have been built.
3. The roads have become wider and cleaner.
4. People have owned more cars and lived a better life.
5. Children have received better education in modern schools. 解析:以上句子均使用現在完成時,描述了家鄉在建筑、道路、人們生活和教育等方面的變化,符合題目要求。
(
B
) 1. Mike has been in Canada for two years. He ______ two years ago.
A. goes there
B. went there
C. has gone there
D. has been there
(
C
) 2. Now people are ______ busy working that they have little time to enjoy leisure activities.
A. very
B. too
C. so
D. quite
答案:1. B 解析:two years ago是一般過去時的標志,所以謂語動詞用過去式went there,選B。
2. C 解析:so...that...表示“如此……以至于……”,符合句意“現在人們工作如此忙以至于幾乎沒有時間享受休閑活動”,所以選C。